Lokal tilstedeværelse gør initiativet stærkt (1)

 

 – TASK ENGINEERING er lokal på Bornholm, i Swinoujscie, Polen og i Stralsund, Tyskland og tilsammen en stærk enhed i Østersøen

 

Indenfor offshore vind og udvikling af havvindmølleparker er der også i Østersøen fokus på ”local content” og i installations- og driftsfaserne er der mange fordele ved at være lokal integreret; dels er der brug for mange hænder, hvis visionerne om udbygning af havvindmølleparker skal lykkedes, og behov for mandskab fra lokale virksomheder, dels er en lokal viden om, hvem kan hvad og hvordan – så løsning på alle de praktiske opgaver der opstår, kan skal løses hurtigt og effektivt. Men kendskab til branchen er nødvendig.

”Vi startede servicenetværket OCB i 2014, så det har været en lang proces, og behovet for en del lærepenge skulle der også til undervejs for at opnå kendskabet til branchen”. Medlem og medstifter af Offshore Center Bornholm (OCB) Claus Andersen fra Sydhavnens Motorværksted, har aldrig været i tvivl om mulighederne i offshore vind og fortæller videre: ”Strategiske valg og udviklingen af Rønne Havn A/S er den væsentligst årsag til, at dette marked i dag er til stede på Bornholm. Vi, servicevirksomheder på Bornholm, kunne godt have lagt os fladt ned fra starten og ladet virksomhede der i forvejen var i branchen overtage hele opgaven, og så være statister når f.eks. installationsprojekterne foregår. Men på Bornholm har vi arbejdet med en anden model. Her er mange dygtige ansatte, gode kollegaer og et godt netværk på hele øen og så er her kultur for, at vi selv finder løsningerne. Med den tilgang kunne vi i 2020, hvor første større opgave og pre-assembly til Kriegers Flak havvindmølleparken forgik på Bornholm, gå opgaverne i møde uden den helt store erfaring. Gennem OCB har vi haft indledende møder med Siemens Gamesa Renewable Energy, og senest VESTAS i forbindelse med Arcardis Ost, som har benyttet Rønne Havn i forbindelse med i installationsfasen og de har selvfølgelig også en indstilling til at få tingene til at lykkedes og det har vist sit værd”.

”Vi gør lagkagen større” har været et motto i OCB, og som bestyrelsesformand Jens Hjul-Nielsen fortæller så ”har det været en måde, hvorpå vi har sagt at offshore markedet er meget større end Bornholm og det hjemmemarked, som de enkelte virksomheder har deltes om. I OCB er der plads til virksomheder, der ellers kan anses som konkurrenter på øen. Det skal også forstås sådan, at alle også har en kompetence, som de er lidt stærkere i end de andre, og ser vi derfor på tværs af hele OCB-medlemsskaren, så har vi i dag en særdeles stærk og faglig bred serviceorganisation. I relation til organisatorisk udvikling taler vi også om ”Vækst gennem samarbejde”, og i den sammenhæng glæder vi os over, at de større virksomheder der er i branchen og gerne vil tage del i opgaverne på Bornholm, kontakter OCB, virksomheder og aktørerne på Bornholm. Således opnås vækst gennem samarbejde. Jeg mener således, at vi nu har den ballast, der skal til for at være medspiller i hele Østersøen, men det er også i en branche, der er i konstant udvikling. Vi arbejder konstant med at sikre en nødvendig indsigt for at understøtte udvikling og ikke mindst risikominimering”.

Netop styrken ved samarbejde i Østersøen indledte dialogen til det, der i dag er 3 x TASK ENGINEERING afdelinger, henholdsvis en i Stralsund, Tyskland, i Swinoujscie, Polen og i Rønne, Bornholm, hvor Claus Andersen er medejer og direktør for TASK ENGINEERING ApS. ”Hvis vi sætter fokus på Bornholm først – Så har vi nu indgået aftale med VESTAS om at levere mandskab til den kommende havvindmøllepark Baltic Eagle, der i efteråret 2023 skal pre-assembles og udskibes fra Rønne Havn. Her går vi efter local content, så dels er vi i gang med at hyre folk, og dels har vi aftaler med kollegaer i OCB om hjælp også. Og ser vi på tværs af de tre afdelinger, så kan vi understøtte hinanden og byde på lagt større opgaver end tidligere, herudover har vi samlet et større know-how til supervision”, fortæller Claus Andersen og fortsætter; ”Vi mener også, at vi har fundet en god model for både en fast lokal tilstedeværelse, der ikke blot er projektaktiv og så et øget samarbejde i Østersøen. Det er jeg faktisk stolt af! Vi slår ikke en ring om os selv, vi samarbejder gerne med flere”.

 

 

Artiklen er skrevet i regi af Projektet Klar til Energiø Bornholm. 

 

 

 

 

og støttes af  

 

 

 

Mere info om projektet Klar til Energiø Bornholm: Klar til Energi Ø Bornholm (xn--klartilenergibornholm-2fc.dk)