Klar til Energiø Bornholm

I regi af projektet Klar til Energiø Bornholm har Offshore Center Bornholm (OCB), løbende indhentet viden om køb som virksomheder og personale, der er på offshorevind-projekterne, har foretaget på Bornholm. ”Vi har forsøgt at samle stort og småt, for i første omgang at se efter et mønster”, siger Lone. Vi kan tydelig se et bredt behov, som om en hel ny bydel åbner, når der er et offshore projekt på havnen. I hvert af de foregående projekter, dels udskibning af havvindmøller til Kriegers Flak dels Arcadis Ost er der foretage køb i mere end 75 bornholmske virksomheder. Dette tæller alt fra dagligvarer, frisør, overnatning, træningscenter, sikkerhedsudstyr, materieludlejning, lagerfunktion til reparation af maskindele.

Allerede fra det første projekt til det næste, skete der en udvikling i en øget brug af de lokale virksomheder, der er tættere på projekternes kerneopgaver, hvor niveauet for øvrig service behov ligger i samme leje, - der bliver stadig købt ind i fødevarebutikkerne, papir til printeren osv. Dette er selvfølgelig afhængig af, hvor stort projektet er og heraf hvor mange personer, der indgår i arbejdet. Det ses også tydeligt at de bornholmske virksomheder som arbejder, omkring aktiviteterne på havnen har samlet erfaringer, fået nye kontakter, er blevet ISO certificeret og tilbyder flere services, som der indgås aftaler om. Derfor er det også vigtigt, at offshore projekterne fremad sker løbende uden store tomgangsperioder, så virksomhederne kan fastholde personalet og fortsætte den positive udvikling.

Men Bornholm har også vist nogle fordele ved f.eks. mandskabsskift på skibene jf. Bornholms lufthavn og de frekvente afgange til og fra København og ikke mindst et godt service hos myndighederne, hvor f.eks. pas skal kontrolleres og papir stemples. fortæller Lone og fortsætter:

”Det er også positivt at personale, der er kommet med projekterne, har været meget glade for at være på Bornholm, og gerne vil med igen, når deres firma kommer tilbage til øen. De har et godt sammenligningsgrundlag, da de kommer rundt i hele verden. Og det har en betydning, at der er god service på restauranter og i butikker, hos myndigheder, i det hele tage i mødet med Bornholm”.

Til brug for videreudvikling og kommunikation er der ud af informationerne kategoriseret 5 emner:

  • Personale behov, som overnatning
  • Fødevare og oplevelser
  • Mandskab og drift på sitet på havnen
  • Forberedelse og afvikling af site på haven
  • Gennemførelse af kærneopgave

Men det er alt sammen kun en begyndelse vurderer Lone, der gennem arbejdet med OCB er helt afklaret med, ”at der fremadrettet vil være ubekendte faktorer, ikke mindst grundet ny teknologi og en konstant behov for at optimere i offshore branchen. Vi bygger mere og mere viden op, får flere og flere væsentlige kontakter, men skal også være opsøgende på nye muligheder. Bornholm er på vej til at blive et link i en international infrastruktur og vi skal bruge vores lokale viden, men også se efter de nye erhvervsmuligheder som offshore projekter og den kommende Energiø kan give”.  

 

Artiklen er skrevet i regi af Projektet Klar til Energiø Bornholm.

Mere info om projektet Klar til Energiø Bornholm: Klar til Energi Ø Bornholm 

 

 

 

 

og støttes af